Grandi Vini Nieuwsoverzicht

Duitse wijnwetgeving. De VDP kort uitgelegd.

  • Door Bernard Tesink
  • 0 reacties

Duitse wijnwetgeving. De VDP kort uitgelegd.

De VDP staat voor Vereinigung prädikatsweingüter. In deze vereniging zijn ongeveer 200 wijnhuizen uit alle 13 de wijnbouwgebieden van Duitsland verenigd. Deze vereniging is al in 1910 opgericht.

De VDP gebruikt een kwaliteitspyramide om het voor de consument zoals hieronder te zien.

VDP.GUTSWEINE – basiswijnen van een wijngoed – vormen de eerste kennismaking met het op herkomst gebaseerde kwaliteitsmodel van de Prädikatsweingüter. Ze zijn in zekere zin het visitekaartje van de producent. De wijnen komen uit eigen wijngaarden en voldoen aan de strenge normen van VDP.

VDP. ORTSWEIN– gemeentewijnen – komen uit de beste wijngaarden binnen een gemeente. Ze zijn daarmee de ambassadeurs van het bewuste terroir. Voor het gebied kenmerkende druivenrassen en beperkte opbrengsten zijn voor deze wijnen maatgevend. VDP.ORTSWEINE vormen de verbindende schakel tussen de VDP.GUTSWEINE en de wijnen uit individuele topwijngaarden.

VDP. ERSTE LAGE staat voor eersteklas wijngaarden met eigen profiel en optimale groeiomstandigheden. Deze wijngaarden zijn beplant met de best passende druivenrassen. Met het oog op kwaliteit zijn de opbrengsten sterk beperkt. De geschiedenis leert dat uit VDP.ERSTE LAGEN® wijnen van buitengewone kwaliteit voortkomen.

VDP.GROSSE LAGE is de noemer voor de allerbeste Duitse wijngaarden, die per perceel nauwkeurig begrensd zijn. Hier ontstaan unieke wijnen met een groot rijpingspotentieel. Alleen de allerbeste en bij de specifieke wijngaard passende druivenrassen genieten het privilege hiervoor aangeplant te worden. De strengst mogelijke productiecriteria staan garant voor de top van de VDP kwalificatiepiramide.

De VDP leden werken volgens strenge, vrijwillig opgelegde kwaliteitsnormen - van de druif tot en met de fles. Een aantal van deze kwaliteitsnormen zijn:

  • Keuze voor de beste wijngaarden op basis van bodem, ligging en microklimaat.
  • Natuurvriendelijke productie ten gunste van wijnen met individueel karakter.
  • Bescherming van unieke cultuurlandschappen.
  • Teelt van traditionele druivenrassen, in het bijzonder Riesling, Silvaner en Burgunder.
  • Beperking van de opbrengst ten gunste van de hoogste kwaliteit.
  • Zorgvuldigheid en betrokkenheid bij de opvoeding om uiteindelijk het beste uit de druif te kunnen bottelen

Als consument kunt u de flessen van de VDP producenten makkelijk herkennen doordat men op de capsule onderstaand logo zetten.

Delen
Vorig bericht